İşitme kaybının üç türü vardır: İletim tipi (dış veya orta kulağı içerir), Sensörinöral (iç kulağı içerir), Mikst tip (ikisinin kombinasyonu)

Yaşlanma ve yüksek seslere kronik olarak maruz kalma, işitme kaybına katkıda bulunur. Aşırı kulak kiri gibi diğer faktörler, kulaklarınızın sesleri ne kadar iyi ilettiğini geçici olarak azaltabilir. Çoğu işitme kaybı türü tamamen düzelmez. Maxtone  işitme merkezindeki işitme uzmanı ile işitmenizi iyileştirmek için adımlar atabilirsiniz.

Nasıl Duyarız?

Kulağımız üç kısımdan oluşur: dış kulak, orta kulak ve iç kulak. Ses dalgaları dış kulaktan geçerek kulak zarında titreşimlere neden olur. Orta kulağın kulak zarı ve üç küçük kemik, iç kulağa giderken titreşimleri güçlendirir. Orada, titreşimler iç kulakta (koklea) salyangoz şeklinde bir yapıdaki sıvıdan geçer. Kokleadaki sinir hücrelerine bağlı, ses titreşimlerini beyninize iletilen elektrik sinyallerine çevirmeye yardımcı olan binlerce küçük tüy vardır. Beyniniz bu sinyalleri sese dönüştürür.

İşitme Kaybı Nasıl Ortaya Çıkar?

  • İç kulakta hasar: Yaşlanma ve yüksek sese maruz kalma, beyne ses sinyalleri gönderen kokleadaki tüylerde veya sinir hücrelerinde aşınma ve yıpranmaya neden olabilir. Bu tüyler veya sinir hücreleri hasar gördüğünde veya kaybolduğunda elektrik sinyalleri gerektiği gibi iletilmez ve işitme kaybı meydana gelir. Daha yüksek perdeli tonlar size boğuk gelebilir. Arka plan gürültüsüne karşı kelimeleri seçmek sizin için zor olabilir.
  • Kademeli olarak kulak kiri birikmesi: Kulak kiri kulak kanalını tıkayabilir ve ses dalgalarının iletimini engelleyebilir. Kulak kiri temizleme, işitme duyunuzu geri kazanmanıza yardımcı olabilir. İşitme merkezinde de basit bir muayene ile kulak kanalınızda kir olup olmadığı görülebilir
  • Kulak enfeksiyonu ve anormal kemik büyümeleri veya tümörleri: Dış veya orta kulakta bunlardan herhangi biri işitme kaybına neden olabilir.
  • Zedelenmiş kulak zarı (timpanik membran perforasyonu): Yüksek ses patlamaları, ani basınç değişiklikleri, kulak zarınızı bir cisimle dürtme ve enfeksiyon, kulak zarınızın yırtılmasına ve işitme duyunuzun etkilenmesine neden olabilir.

Risk Faktörleri

İç kulağınızdaki tüy ve sinir hücrelerine zarar verebilecek veya kaybına yol açabilecek faktörler şunlardır:

Yaşlanma: Zamanla iç kulak yapılarında dejenerasyon meydana gelir.

Yüksek ses: Yüksek seslere maruz kalmak iç kulağınızdaki hücrelere zarar verebilir. Yüksek seslere uzun süre maruz kalındığında veya silah sesi gibi kısa süreli bir gürültü patlamasında hasar meydana gelebilir.

Kalıtım: Genetik yapınız sizi sesten kaynaklanan kulak hasarına veya yaşlanmadan kaynaklanan bozulmaya karşı daha duyarlı hale getirebilir.

Mesleki sesler: Çiftçilik, inşaat veya fabrika işleri gibi yüksek gürültünün çalışma ortamının olağan bir parçası olduğu işler kulağınızın içinde hasara neden olabilir.

Eğlence sesleri: Ateşli silahlar ve jet motorları gibi patlayıcı seslere maruz kalmak ani ve kalıcı işitme kaybına neden olabilir. Tehlikeli derecede yüksek gürültü seviyelerine sahip diğer eğlence etkinlikleri arasında kar motosikleti, motosiklet, marangozluk veya yüksek sesle müzik dinlemek yer alır.

Bazı ilaçlar: Antibiyotik gentamisin, sildenafil (Viagra) ve bazı kemoterapi ilaçları gibi ilaçlar iç kulağa zarar verebilir. Çok yüksek dozda aspirin, diğer ağrı kesiciler, sıtma önleyici ilaçlar veya diüretik alırsanız, işitme duyunuz üzerinde geçici etkiler (kulak çınlaması (kulak çınlaması) veya işitme kaybı) meydana gelebilir.

Bazı hastalıklar: Menenjit gibi yüksek ateşle sonuçlanan hastalık veya rahatsızlıklar kokleaya zarar verebilir. Doktorunuz ve işitme merkezindeki işitme uzmanınız sizi bunlarla ilgili bilgi verecektir.

İşitme Kaybının Komplikasyonları

İşitme kaybı yaşam kaliteniz üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. İşitme kaybı olan yaşlı yetişkinler depresyona girebilir. İşitme kaybı iletişimi zorlaştırabileceğinden, bazı insanlar yalnızlık duygusu yaşar. İşitme kaybı ayrıca bilişsel hastalıklarla da ilişkilidir. İşitme cihazı merkezinde yaptıracağınız rutin yıllık testlerle işitme kaybını zamanında tespit edebilirsiniz.

İşitme kaybı, bilişsel bozukluk, depresyon ve izolasyon arasındaki etkileşim mekanizması aktif olarak araştırılmaktadır. İlk araştırmalar, işitme kaybını tedavi etmenin bilişsel performans, özellikle hafıza üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini düşündürmektedir.

MaxTone İşitme Merkezi ile İşitme Kaybını Önleme

Aşağıdaki adımlar, gürültüye bağlı işitme kaybını önlemenize ve yaşa bağlı işitme kaybının kötüleşmesini önlemenize yardımcı olabilir:

Kulaklarınızı koruyun. Gürültüye maruz kalma sürenizi ve yoğunluğunu sınırlamak en iyi korumadır. İşyerinde, plastik kulak tıkaçları veya gliserin dolgulu kulaklıklar, kulaklarınızı zararlı gürültüden korumaya yardımcı olabilir.

İşitmenizi işitme merkezinde test ettirin. Gürültülü bir ortamda çalışıyorsanız düzenli işitme testleri yapmayı düşünün. İşitme duyunuzu biraz kaybettiyseniz, daha fazla kaybı önlemek için adımlar atabilirsiniz.

Yüksek sesli eğlencelerden kaçının. Kar motosikletine binmek, avlanmak, elektrikli el aletleri kullanmak veya rock konserleri gibi aktiviteler zamanla işitme duyunuza zarar verebilir. Maxtone İşitme Merkezi’nde bulabileceğiniz koruyucu Pluggerz tıkaçları takmak veya gürültüye ara vermek kulaklarınızı koruyabilir. Müziğin sesini kısmak da yararlıdır. Maxtone işitme merkezindeki aksesuarları inceleyebilir, uygun olan aksesuarı seçebilirsiniz.

İşitme Kaybı yaşayanlar https://bit.ly/MaxtoneDereceTedavi içeriğimizi okumalı ve kendine en uygun işitme cihazını seçmeli.

By admin