Sigorta şirketleri nasıl çalışır ve hasar giderme süreçleri nelerdir ve süreç nasıl işlemektedir merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Sigorta şirketlerinin beklenmedik ve öngörülemez kimi olaylara karşı, kişi veya kurumların önceden belirli miktardaki verilen primlerin karşılığında gerçekleşebilecek risklerin önüne geçen ve güvence veren kimi kuruluşlardır. Sigorta mantığının çalışma şekli ise risk altında bulunan kişilerin ortak bir alanda maddi güçlerini birleştirmek yoluyla yardımlaşmasıdır. Sigorta şirketlerinin çalışma prensipleri ise benzer risk altında olan veya benzer riskleri taşıyan kişileri bulmak ve sonrasında hasarın gerçekleşmesi sonucunda hasarın giderilmesini sağlamak olacaktır. Aynı veya benzer kimi risklere maruz kalan kişiler mantıken bir araya gelerek riskleri toplu bir şekilde karşılayacaktır. Benzer durumlardan etkilenmiş kişilerin, oluşturduğu yatırımlar sayesinde kişi başına düşecek olan ödeme miktarı genel olarak bakıldığı durumda çoğu kişi için karşılanabilir hale gelmektedir. Sigorta şirketleri çalışırken genellikle kişilerin karşılaşabilecekleri olumsuz durumlar yaşayacakları maddi hasarın boyutuna dair ölçeklendirme gerçekleştiriyor. Kişilerin doğal afet veya kaza gibi kimi durumlarla karşılaşması oluşacak hasar ve para kaybı gibi olumsuzlar mevcuttur. Farklı olarak da kişinin veya kişilerin minimum zararla hayatlarına devam edebilmelerini sağlamaktadır. Sigorta sayesinde benzer durumla karşılaşabilecekken önlemini alan başka kişilerinde bulunması ve ödenecek olan tutarların bir prim havuzundan kişileri bulması sonucu koca bir topluluk fayda sağlar. Sağlanan toplulukla ise duruma örnek verilecek olursa da deprem sigortası yaptıran kişilerin yatırımları tek bir ortak havuzda toplanmaktadır. Depremin yaşanmasıyla ortak havuzda bulunan toplu para miktarı sonucunda olumsuzluk yaşamak zorumda olan kimi kişilerin yaşadığı sorunlar veya maddi sıkıntılar giderilebilmektedir. Bir nevi sigorta sistemi ise yardımlaşma organizasyonu tarzında işlemektedir.

Hasar Giderme Süreçleri Nelerdir?

Hasar giderme süreçleri nelerdir ve hasar giderme süreci nasıl geçmektedir sigorta sürecinin önemli konuları arasında yerini almaktadır. Hasarın gerçekleşmesi sürecinin hemen ardından öncelik olarak sigorta sahibinin sigorta şirketine hasar ihbarı yapması yaşanan durumları bildirmesi gerekmektedir. Bildirilen durumların sonrasında, durumdan haberdar olmasını sonucu sigorta şirketi kendisinden bağımsız olarak tarafsız bir eksperin olayı veya yaşanan durumu incelemesi adına gönderecektir. Sigorta şirketi yaşanan olayları eksperin incelemesi gerekmektedir. Ardından eksperin raporunu da incelemek suretiyle teminatın içindeki zararları sigortanın içeriğine bağlı olarak tazmin eden sigorta sahibine, tazminatın ödemesi sigorta şirketi tarafından gerçekleştirilecektir. Sigorta kapsamında bedendeki hasarları ve can sigortasında ise tazminat durumu aktüer ismi verilen uzman kişiler tarafınca yapılan aktüerya hesaplamaları sonucuna göre ödemesi gerçekleşir. Hasar giderme sürecinde hasarın bir diğer kişi tarafınca oluşması durumunda ise sigortaya sahip olan kişi tazminat talep etme hakkı veya doğan birden fazla haklar halefiyet adı verilmektedir. Haklar sonucu doğan ilkenin gereğince ve haklara ödenen hasar oranınca sigorta şirketine ait olacaktır. Rücu olarak bilinen kavram ise sigorta şirketinin bu hakkını kullanması doğrultusunda kusurlu olan taraftan tazminat talep etmesidir. Örnek verilecek olursa her iki aracında karıştığı bir kazanın sonucunda ilk araç kusurlu ise ikinci araç ikinci araca tazminat ödeyecek ve onun hasarını karşılayacaktır. Sigorta şirketinin ilk olarak kusursuz olan ikinci araca ödeme yapmalıdır. Ödemeden sonraki süreçte ödediği tazminatı yani birinci araç olan kusurlu araçtan talep etme hakkına sahiptir. Sigortaya sahip olan kişilerin muhtemel gerçekleşecek olan riskler karşısında kendilerini ve haklarını ekonomik anlamda korumaları için gereksinimine uygun olan poliçeleri satın almaları gerekmektedir. Sigorta şirketleri tarafından gerçekleştirilen poliçelerin satışları doğrudan şirket tarafından yapılabileceği gibi bazı durumlarda da alıcı yollar üzerinden poliçelerin yapım ve hazırlanması gerçekleşmektedir. Sigorta alıcıları sigorta şirketlerine bağlı çalışan acenteler ve şirketlerden bağımsız olarak çalışan sigorta brokerler adı verilir. Sigorta acentesi ve sigorta brokerleri birbirinden farklı olmakla birlikte çeşitli amaçlara da hizmet etmektedir. Sigorta acenteleri sigorta yapmak isteyen kişiler için anında sigorta şirketi ile görüşme sağlamak danışmanlık hizmetinde bulunmaktadır. Yetkili kurum oldukları haller durumunda da hasar ödeme faaliyetlerinde bulunurlar. Sigorta brokerleri ise karşılaştırmalı olarak kullanıcılara teklifleri sunan kişilerdir. Ayrıca bu kişiler sigortacılardan bağımsız çalıştığı gibi çeşitli teklifler sunmakla birlikte müşterilerin doğru şirket ve doğru ürünü seçmelerini sağlar.

Trafik Hasarının Anında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Trafik hasarının anında yapılması gerekenler sonrasında çift veya tek taraflı kazaların sonucunda yapılması ilk öncelik hayatı durumların denetlenmesi olacaktır. Kaza sonrasında yaralanan kişilerin olması veya yaralıların kimlik bakımından belirlenmesi durumunda sağlık kurumları ile iletişime geçilmesi öncelik olacaktır. Hasar anında sürücülerin hayati kontrollerinin yapılması hemen ardından sigorta şirketleri ile iletişim kurulması gerekli olup önemlidir. Asistan hizmetleri bulunan tüm sigorta şirketlerinin yirmi dört saat boyunca aktif görevli kişileri bulunmaktadır. Sigorta yardım hatlarının aranması sonucunda ihbarda bulunulur sürücünün sürecin doğru ilerlemesini sağlamak için yapması gereken görevli kişiye doğru bilgileri vermesi olacaktır. Kişilerin kaza hemen sonrasında iletmesi gerekli olan bilgiler şu şekilde belirtilmektedir;

  • Sigortalının adı ve soyadı ardından T.C. kimlik numarası verilmelidir.
  • Hasarın gerçekleştiği saat ve tarihi,
  • Hasarın gerçekleşmiş olduğu yer,
  • Hasarın gerçekleşme nedeni,
  • Hasar için tutulan tutanağın şekli,
  • Hasarın maddi olarak tahmini tutarı,
  • Araçtaki hasarın durumu,
  • Eksperi yapacak olan kişinin veya servisin adresi telefon numarası ve bilgileri gerekmektedir.

Trafikte Hasar Bildirme Nasıl Yapılmaktadır?

Yaşanan kazalarının sigorta şirketlerine bildirilmesinin süresi ve geçen zaman beş iş günü olarak belirlenmiştir. Yaşanan kazanın sigortayı yapan şirkete bildirilmemesi durumunda sigorta sahiplerinin adına hak kayıpları ortaya çıkacaktır. Kişilerin kaza sonrası sigorta firmasına belirtecekleri hasarın nedeni veya nedenlerini ve hasarın tahmini miktarını doğru bir şekilde aktaracaktır. Ayrıca gerekli olan belgeleri sigorta şirketine hemen ulaşmasına ve sürecin hızlanıp kolaylaşmasını sağlayacaktır. Sigorta şirketine tüm belgelerin ulaşmasının durumunda şirket tarafından hasar dosyası açılmaktadır. Trafik hasarının anında yapılması gerekenler uygulamalar yapıldıktan sonrası işlemler tek bir dosya üzerinden yapılacağı için dosya numarasının sigorta sahipleri tarafından kaybedilmemesi gereklidir. İhbar yapan kişi kazanın hemen ardından tutanağı doldurmalıdır. Gerçekleşebilecek olan kazalara karşın her sigorta sahibi sürücünün arabasında bulunması gerekli olan bu tutanakta, kazanın tarihini ve saatini, sürücünün veya her iki sürücünün de kimlik bilgilerini, araç poliçesini ve aracın ruhsat bilgilerinin bulunması gereklidir. Olay yerine ve kazanın fotoğrafların eklenmesi ise kişinin isteğine bırakılmıştır. Trafiğin sıkışıp kitlenmesini ve zaman kaybını büyük ölçüde engelleyen kaza tespitinin tutanağı ortak bir şekilde sürücüler tarafından imzalanır. Trafik hasarının anında yapılması gerekenlerden en önemlisi kaza sırasındaki araçların konumlarını bir şablon şeklinde kuş bakışı halde tutanağa çizmek olacaktır. Sigorta şirketlerinin tutanağı sistemlerine yüklemeleriyle sürücülerin kusur oranları sayısal olarak ortaya çıkacaktır. Sorumluluğun sigorta şirketi tarafından alınması sonucunda araç kişiler arasında anlaşmalı olarak yetkili servise götürülecektir. Servis ise sigorta şirketinden eksper talebinde bulunarak şirketin ödemesi gerekli olan miktarı kazanın meydana gelmesindeki karşı tarafın hasarını karşılar. Kişinin sigorta şirketi tarafından hasar ödemeleri karşılanır ancak zorunlu trafik sigortası sigortalının aracındaki zararı karşılamayacaktır.  Kusurlu oranlarının iki tarafta da belirlenmesiyle mağdurun ödeme alması sağlanacaktır. Poliçelerine uygun olan ödeme planlarını düzenli olarak gerçekleştirmiş olan kişilerin sigorta süreçlerinin hızlı bir biçimde ilerlemesi gerçekleşecektir.

Kaynak: Sigorta Şirketi

By admin