Sepetli vinç türü diğer vinç türlerinin aksine daha çok insan taşımak için tasarlanan bir vinç türüdür. Yüksek yerlere doğrudan müdahale edilemediği durumlarda devreye giren sepetli vinçler ulaşılamayan yerlerde ki işlerin daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılmasına olanak sağlıyor. Ülkemizde uzun yıllardan bu yana kullanılan sepetli vinçler insan odaklı olduğu için güvenliğin maximum seviyede tutulması gereken ve bakımların sürekli olarak eksiksiz yapılması gereken özel bir vinç türüdür.

Sepetli vinçlerde güvenliğin bu kadar önemli olmasında etkili olan insan unsuruna ek olarak sepetli vinçlerin yüksekliğidir. Sepetli vinçler 20 metre ile 80 metre arasında değişken yükseklere ulaşabiliyor. Vinçlerin ulaştığı bu yükseklikler 10 katlı bir binanın yüksekliğine eş değer hale geliyor. Bu nedenle kiralık sepetli vinç hizmeti alırken ilk önce vincin güvenliğine dikkat etmek gerekir.

Güvenlik önlemlerinde de ilk olarak sepete dikkat etmek gerekir. Orijinal sepetli vinçlerin bazıları üretim aşamasında standart olarak vinçte bulunurken bazıları ise sonradan eklenir. Güvenlik açısından fabrika çıkışlı sepetli vinçleri tercih etmek daha doğru olacaktır. Sepetlerin kapılarının içe doğru açılması, en fazla 2 kişinin binmesi ve yaşam halatının kullanılması diğer önlemlerden bazılarıdır. Kiralık vinç hizmeti alırken bu güvenlik önlemlerine dikkat etmek gerekir.

Ayrıca tercih edilen aracın metal yorgunu olup olmadığı, vinç operatörünün SRC ve G sürücü belgesine sahip sağlıklı biri olup olmadığını, vinç kiralama firmasının gerekli belgelere sahip olup olmadığı da kontrol edilmelidir.

By admin