Petek temizliği özel ilaçlar ve teçhizatlar la gerçekleştirilen bir işlemdir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte birçok alanda olduğu gibi kombi, petek ve kalorifer temizliği işlerinde de çağa uygun gelişmeler ve yenilikler yaşanmaktadır. Ülkemizde de yaygın olarak hem araçlarda hem de ısınma amaçlı kullanılan doğalgaz sayesinde kolaylıklar yaşandığı gibi bilinçsiz kullanım durumunda sorunlarda oluşturabilmektedir.

Genel olarak bakıldığında ülkemizin yarısından çoğu doğalgazı kullanmaktadır. Özellikle yeni yapılan binaların hemen hemen hepsinde kombi ve teçhizatı hazır olarak satışa sunulmaktadır. Eski binaların birçoğuda doğalgazın rahatlığından faydalanmak adına petek ve kombiyi evlerine döşetmektedirler. tesisat temizliği nasıl yapılır, nelere dikkat edilmelidir. Öncelikle bilinçli bir kullanıcı olmak ve ayrıntılı olarak yetkili servisten bilgi almak gerekmektedir. Kullanıcılardan gelen şikâyetler incelendiğinde yeterli derecede ısınılmadığı ve ısınılmadığı halde faturaların yüksek geldiği daha çok görülmektedir. Belirli aralıklarla yapılmayan temizlik ve bakım sonucunda bu şikâyetlerin artması normal karşılanan bir durumdur. Yeterli düzeyde bakım yapılmaması kombinin randımanlı çalışmasına engel olan bir durum oluşturmaktadır. Kombi içinde bulunan doğalgazı yakarak tesisatından geçen suyu ısıtır ve belirli bir basınçla peteklere gitmesini sağlar, yeterli basınç olmaması durumunda ısınma istenilen düzeyde gerçekleştirilememektedir. Her altı ayda bir yapılmayan bakımlar sonucunda su kaçakları ve ısınma problemleri gözlenmektedir.Kombi içerisinde yer alan yanma kazanı ilk olarak temizlenmelidir. Daha sonraki aşamada çakmak ve basınç tankı gözden geçirilmelidir. Bu işlemler gerçekleştirilirken, kombiye bağlı olan vanaların ayarları da elden geçirilmelidir.

Petek temizliği nasıl yapılır; çok pahalı olmayan petek ve kombi temizliği her altı ayda bir yapılması gereken hassas bir işlemdir. Gelişen sistemler doğrultusunda, eskiden sökerek gerçekleştirilen petek temizlikleri, günümüzde sadece peteklerin içerisine konulan bir ilaçla yapılmaktadır. Pimaş aç Makine aracılığı ile petek içerisinde bulunan ilaçlı su tersine çevrilerek peteğin kireç ve tortudan arınması sağlanır. Daha sonra peteğin birine bağlanan makine aracılığı ile kirli su hazneden çekilerek boşaltılır ve işlem kolayca tamamlanır. Bu işlem uzman bir ekip tarafından en fazla iki saat içerisinde gerçekleştirilmektedir.

By admin