Son günlerde Afrika topraklarında tekrar baş gösteren Ebola virüsü dünya sağlığını tehdit eden bir konuma ulaştı. Bulaşıcı bir hastalık olması ve tedavisinin henüz mümkün olmaması nedeniyle Ebola Dünya Sağlık Örgütü tarafında 4. Risk grubunda yer alıyor. Kişiden kişiye hava ve solunum yolu aracılığıyla bulaşan Ebola virüsünün belirtileri de henüz kesin olarak tespit edilememiştir.

Ancak şu ana kadar Ebola virüsünden ölen hastalardan elde edilen istatistiklere bakıldığında Ebola virüsü, bulantı, baş ağrısı, şiddetli ateş, güçsüzlük, halsizlik, deri döküntüsü, ishal ve kanama gibi hastalıklarla kendini gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde Türk Hava Yolları ile ülkemize gelen Nijeryalı bir kadın yolcuda bu belirtilerin görülmesi Ebola virüsüne yakalanmış olabileceği şüphesine uyandırdı. Nijerya Lagos’tan gelen Afrikalı bayan yolcu hemen sağlık kuruluşlarına sevk edilmiş ve yapılan tetkikler sonrasında kadının ileri derece de sıtma hastalığına yakalandığı anlaşılmıştır.

Haber oku ve diğer haber ajanslarına da son dakika haber olarak düşen bu bilgi gerçeğin ortaya çıkması üzerine başta uçakta bulunan yolcular olmak üzere herkesi rahatlattı. Bugüne kadar Liberya, Gine, Sierra Leone, Nijerya gibi Afrika ülkelerin 1.145 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Ebola virüsü ilk olarak 1976 yılında Zaire’de ortaya çıktı.

Bu tarihten sonra binlerce kişinin hayatına mal olan Ebola virüsünün kaynağını ise şempanze, goril ve meyve yarasalarından olduğu düşünülüyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından çeşitli uyarılar ve önlemler ile kontrol altına alınmaya çalışan Ebola virüsü ter, idrar, tükürük ve kan gibi insan sıvılarıyla daha kolay bulaşıyor. Hastalık için önlemlerin daha da arttığı günümüzde internetten haber oku ile daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

By admin